Quantcast
Channel: IsHestNews.se
Viewing all 3002 articles
Browse latest View live

Kveikur frá Stangarlæk 1 såld till Danmark

$
0
0

Adalheidur och Kveikur Vilken tillgång för Skandinavien. Kveikur frá Stangarlæk 1 är nu såld till Gitte och Flemming Fast i Danmark. Hingsten med 10 för tölt och en totalbedömning på 8.71 som fyrgångare. Så här beskrev vi Kveikur på Landsmót 2018: “Ett sus gick igenom publiken när det blev dags för…

Du måste logga in för att läsa den här artikeln.

Registrera/Register

Register | Lost your password?

Lösgjordhet, rakriktning och samling via en annorlunda väg – Intrinzeninspirerad kurs med Steinar Sigurbjörnsson

$
0
0

  Peter, Snorri och Steinar visar samarbete och glädje under kursen. Alla tre går i pantherwalk.Foto: Camilla Jönsson Visst har vi alla varit med om det? Sagt att ”min häst är svag i höger bakben, vänstersidan är styv, bogen på höger sida trillar ut” eller andra upptäckter vi gjort medan…

Du måste logga in för att läsa den här artikeln.

Registrera/Register

Register | Lost your password?

Inomhustävlingen Sundabakki Cup – deltävling 1 redan fullbokad. Segraren i varje gren vinner betäckningar med meriterade hingstar

$
0
0

Segraren i V2 vinner en betäckning med Mimir från Lindarbakka.Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson I höst kommer det att vara två inomhustävlingar på Sundabakki. Den 11 oktober är det dags för deltävling 1 i Sundabakki cup, del 2 blir den 1 november. Deltävling 1 är redan full.   Rider du båda…

Du måste logga in för att läsa den här artikeln.

Registrera/Register

Register | Lost your password?

WEBBINARIUM den 16 september – HÄSTENS BETYDELSE FÖR BARN OCH UNGAS VÄLMÅENDE

$
0
0

 

Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

Inspirationsdagen Hästen, Folkhälsan och Agenda 2030 sätter fokus på att förebyggande insatser med hästen som hälsokraft främjar barn och ungas psykiska välmående. Dagen ligger helt i linje med Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) nya strategiplan där Hästen och Folkhälsan är ett prioriterat område.

 

– Vi upplever ett ökat intresse för hur hästen på olika sätt kan bidra med läkande krafter till människors hälsa, säger Karolina Lagerlund, vd på HNS. Det finns en rad goda exempel från verkligheten och via denna dag hoppas vi fler kan ta del av kunskapen och inspireras till gränsöverskridande samverkan med hästen som utgångspunkt. 
 

Beräkningar visar att de samhällsekonomiska kostnaderna för psykisk ohälsa förväntas skjuta i höjden, inte minst med koppling till de negativa effekter Corona-pandemin tros innebära för folkhälsan. Syftet med dagen är att inspirera till bred samverkan mellan offentlig sektor, lokala resurser och hästnäringen.

 

Jag har sett flera verksamheter som verkligen berört mig och visat hur hästen gjort skillnad för barn och ungas välmående, säger Malin Andersson, samordnare för HNS i Sörmland och Östergötland. Därför tog jag initiativ till den här dagen tillsammans med HNS. Jag hoppas detta blir ett startskott som ger ringar på vattnet framöver.

 

Programmet är sammansatt av Johanna Frieberg och omfattar en rad inbjudna gäster som från verkliga exempel och insatser visar hur hästen bland annat kan ha en stressreducerande inverkan och vara en klar resurs i psykosocialt- samt pedagogiskt arbete för barn och ungas hälsa. Dagen avslutas med ett panelsamtal.

 

Press

På grund av rådande läge genomförs dagen digitalt via en webbsändning. Föredragshållarna kommer vara på plats på Nyköpings Teater, och vi har möjlighet att välkomna ett mindre antal journalister. Föranmälan krävs, vi har en strikt begränsning om maximalt 50 st. deltagare.

 

Anmäl till karolina.lagerlund@hastnaringen.se

 

Fakta

Läs mer om Hästen, Folkhälsan och Agenda 2030, programmet samt paneldeltagarna:

https://hastnaringen.se/hasten-folkhalsan-och-agenda-2030/

 

“Jag får kämpa för att våga lita på min trygga häst Viggo”

$
0
0

 

Vill man någonting tillräckligt mycket så går det, säger Elisabet Schenning. Foto: Bettina Bäck. 

Islandshästen som kallas Viggo men heter Vignir från Tomtagården lyssnar förstrött på matte. De har precis varit ute på en utomhusritt.
Jag och Elisabet har hunnit prata under många ridrundor om vad det är som gör att medelålders ridrädda kvinnor fortsätter att ta sig till stallet. 

Vad är det som gör att man fortsätter att sitta upp på hästar, trots att man egentligen inte vågar?

– Jag hade först ett sto. Hon gjorde mig så fruktansvärt rädd, berättar Elisabet.
Först i början var jag inte ett dugg rädd. Det kom med tiden.

Elisabet försökte under flera år att lära känna sitt sto och att våga lita på henne.
De tog gruppridlektioner och privatlektioner. Stoet reds till av en annan mer rutinerad ryttare. Inget hjälpte. Elisabet kände sig aldrig trygg. Väntade alltid på att stoet skulle skygga för något eller dra iväg. Det var inte en enskild händelse som orsakade rädslan.
 
– Det byggdes upp . . .  jag kände att jag inte var en tillräckligt duktig ryttare för att ha kontrollen. Hon var så explosiv, jag kunde inte förutse när saker skulle hända. Hon tävlade mot andra hästar, kunde lägga i övre växeln för att komma om någon. En sansad galopp och så plötsligt hände det bara.
 
– Att jag inte hade förmågan att förutse när hon skulle dra iväg gjorde att jag till sist blev skraj i alla möjliga situationer.
 
Till slut gick det inte längre. Elisabet sålde stoet, stoet såldes vidare tills det hamnade hos en ägare som gillar fart.
– Hon har det så bra nu. Hon måste vara hos någon som verkligen kan njuta av hennes energi och framåtbjudning.
 
– Jag tänkte att om jag inte köper häst med en gång så kommer jag bara att sluta med ridningen. Elisabet trodde att mycket skulle ordna sig automatiskt med en lite mer godmodig häst. För fortsätta med sitt hästliv ville hon mer än allt annat.
Elisabet och Viggó, nöjda och glada efter en ridtur. Foto: Bettina Bäck.
– Jag åkte och provred en häst jag tyckte lät okej på annonsen. Provridningen gick helt fel. Det var en ganska pigg valack och tror inte jag förstod då hur mycket rädslan satt kvar i mej. Jag blev jättehård i handen och hästägaren blev sur på mej. 
 
När Elisabet åkte därifrån och kände hon sig totalt misslyckad. 
 
– Där någonstans gav jag upp, tappade det sista av självförtroendet. 
 
– Jag red fortfarande lektioner i vårt stall en gång i veckan och tänkte att jag fick nöja mej med det. Där kände jag både ridläraren och hästarna och ridningen gick bra. 
 
 
Men Elisabet hade fortfarande lite koll på hästannonserna och när annonsen på Viggo dök upp och hon läste beskrivningen av honom så bara visste hon att:
 
– Åker jag och tittar på honom – kommer jag vilja köpa honom. 
 
– Annonsen hade precis kommit ut och jag visste att jag var tvungen att höra av mej omgående för att få chansen. Jag tvekade och tvekade och sen ringde jag och fick åka dit på provridning dagen efter. 
 
Kvinnan som sålde Viggo beskriver Elisabet som “underbar”. Elisabet fick berätta sin historia och säljaren hade full förståelse för att Elisabet tidigare haft en häst som jag inte riktigt passade ihop med.
 
– Provridningen gick bra och jag sa efter tio minuter att jag köper honom om jag får. 
 
– Det var exakt den hästen jag letat efter och jag visste det när jag läste annonsen och fick det bekräftat när jag träffade honom. Jag fick köpa honom!
 
Valacken Viggo är stoets totala motsats.
 
– Vi har faktiskt fått jobba på framåtbjudningen. Trots att han är lite bekväm av sig och att jag vet att han inte sticker så har jag fått jobba enormt med att våga lita på honom.
 
Redan från start red hon ut ensam på Viggo. Galopperade gjorde hon också – men inte på väg hemåt.
 
– Först i somras vågade jag mana på honom och även galoppera i alla riktningar och faktiskt njuta av farten och njuta av att vara bara han och jag (utan att spana efter faror).
 
Under sommaren bodde Viggo i en sommarhage.
Det gjorde också att det inte var lika lätt att få ridsällskap som när Viggo bor i vinterhagen nära stallet.
Elisabet valde medvetet att vänta med den utmaningen till dess att det var dags för flytt till sommarhagen.
Viggo hälsar på sin nya chef Refur. Foto: Bettina Bäck.
 
Hon gjorde överenskommelsen med sig själv att ta nästa steg och våga galoppera även i riktning mot stallet.
 
– Hela tiden måste jag träna på att ge mig iväg själv med honom så att jag inte blir bekväm och bygger upp rädslor igen. Det kommer tillbaks så lätt.
 
Trots att Elisabet litade på Viggo ganska omgående satt så mycket rädsla kvar i kroppen, hon har fått jobba mycket på att få den att släppa. 
 
– Jag fantiserade ihop situationer som jag inte skulle reda ut, typ att möta skenande hästar, elaka vildsvin eller bli jagad av arga älgar och att jag  inte skulle fixa att hålla Viggo lugn då.
 
Elisabet säger att hon intellektuellt kan förstå att allt det KAN hända nu med. Skillnaden är att hon faktiskt inte funderar så mycket på det längre.
 
– Jag fick jobba mycket med mitt sätt att tänka mer än med vetskapen om att ha en trygg häst. 
 
– Det som är så härligt nu är att jag fortfarande kan ha dom där jobbiga tankarna, men så fort jag hoppar upp på Viggo så släpper det oftast. Men jag har fortfarande dåliga dagar och då tillåter jag mej själv att ta en lugnare tur.
 
Men vad ÄR det då som gör att du köpte en ny häst, som gör att du trots rädslor tvingar dig upp på hästryggen?
 
– För att jag vet att det får mej att må så bra. Det är kombinationen av umgänget  med hästen, att få vara i naturen och sedan det sociala i stallet och att få dela ett intresse med andra. 
 
– Och att jag tack och lov hamnat i ett stall där man inte behöver vara perfekt och att man vågar prata om till exempel ridrädsla, avslutar Elisabet. 
 
Denna intervju är gjort av journalisten och bloggerskan Bettina Bäck och Ishestnews ville dela den då den berör ridrädsla på ett bra sätt. Ett ämne som är vanligare än man tror. Tack Bettina. 
 

Ny ridlärarutbildning i SIF:s regi

$
0
0

  En glad Madelen Johanson diplomet. Foto: Maja Bergenhem. Ishestnews har fått en pratstund med Madelen Johanson som nyligen klarade examinationen för Ridlärare II. Det är en ny och krävande utbildning i SIF:s regi och här berättar Madelen om hur den gick till.  Kan du berätta om utbildningen för Ridlärare…

Du måste logga in för att läsa den här artikeln.

Registrera/Register

Register | Lost your password?

Intervju med Thorgeir Gudlaugsson som forskar i islandshästens historia – driver sidan Icelandic Horse History på Facebook

$
0
0

Troligen ett av de äldsta fotografierna som finns av isländska hästar i farten. Fotografen hette Tempest Anderson, han reste till Island somrarna 1890 samt 1893 och tillverkade sin egen fotoutrustning. Mer kan du läsa på Icelandic Horse History. Är du det minsta intresserad av islandshästens historia är Icelandic Horse History…

Du måste logga in för att läsa den här artikeln.

Registrera/Register

Register | Lost your password?

Nyinvigning av Fákurs ovalbana

$
0
0

Kassören Jenny klipper bandet. Foto: Linda Wester   Tack Jenny Wernerholm för text!   Söndagen den 27 september var det äntligen dags för dagen vi väntat på och längtat efter så länge! Fákur har under några år arrenderat mark i Dalsjöfors utanför Borås där vi kunnat rida, men vår bana…

Du måste logga in för att läsa den här artikeln.

Registrera/Register

Register | Lost your password?

Följ med till Islandshästmuseum på Island (Textad video)

$
0
0

  På Hólar universitetet på norra Island ligger Sögusetur íslenska hestsins som enklast kan översättas som Islandshästens historiska center/museum. Där finns mycket intressant att titta på och man slås av hur viktig islandshästen varit för islänningarna och för Island genom århundraden. Ishestnews fick tillåtelse av våra kollegor på Eiðfaxi att…

Du måste logga in för att läsa den här artikeln.

Registrera/Register

Register | Lost your password?

– Miljöträningsbanan utbildar människor i allmänt hästbeteende, säger Sara Rott

$
0
0

    Sara Rott håller i miljöträning för hästar. En bana med olika svårigheter att ta sig igenom. Ishestnews blev nyfikna och fick en pratstund med Sara.    – Miljöträningen går ut på att utbilda människor i allmänt hästbeteende, förklarar Sara. Jag vill att människan ska ha chansen att titta…

Du måste logga in för att läsa den här artikeln.

Registrera/Register

Register | Lost your password?

Svensk insamling till Edda Rún gav 40.000 kr.

$
0
0

Ishestnews fick en pratstund med den svenska ryttarprofilen Jamila Berg som i somras startade en insamling för att stötta sin vän Edda Rún Ragnarsdóttir på Island. Edda Rún råkade sent i våras ut för en mycket svår ridolycka i samband med en passläggning. Edda Rún är fortfarande skadad och det är…

Du måste logga in för att läsa den här artikeln.

Registrera/Register

Register | Lost your password?

Lollo och Rex slog till med 9 för trav under Sundabakki cup! Deltävling 1 var mycket lyckad.

$
0
0

Prisutdelning i V2Foto: Rebecca Holmström Deltävling I i Sundabakki Cup gick av stapeln den 11 oktober. Ungefär 50 ekipage gjorde upp om att tävla i T8, T3, V2, V5, F2 och Speedpass genom ridhuset.     – Tävlingen blev så lyckad, berättar Rebecca Holmström som var huvudarrangör. Hon berättar vidare att…

Du måste logga in för att läsa den här artikeln.

Registrera/Register

Register | Lost your password?

Sprid inga sjukdomar till djuren på Island. Video om vad du bör tänka på när du reser till ön.

$
0
0

MAST, Islands livsmedels – och veterinärmyndighet har gjort en film om hur man ska tänka på när man reser till Island för att skydda djuren på ön från sjukdomar.

 

Grattis Inga och Ingar Jensen – nya blupen ute och fem av hästarna i tio i topp kommer från Prestsbæ

$
0
0

Ingar Jensen, här med Thóta frá Prestsbæ som har 134 i blup.Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se Idag publicerades nya bluppen. Och hela fem av hästarna som är tio i topp kommer från Inga och Ingar Jensens framgångrika avel på Island. Grattis till er! Mer om deras avel kan du läsa om här.…

Du måste logga in för att läsa den här artikeln.

Registrera/Register

Register | Lost your password?

Gör skrittpauser i T1 och T3 någon skillnad? Examensarbete av Elsa Eriksson.

$
0
0
Elsa Eriksson i hagen på Wången tillsammans med Wångenskolhästen Bergmann fra Feti.

För hästarnas skull har man lagt in skrittpauser i töltfinalerna. Men gör de verkligen någon skillnad för hästarna och hur undersöker man det? Hippologstudenten Elsa Eriksson har tagit frågan vidare.

I sitt examensarbete på hippologprogrammet ställde sig Elsa Eriksson frågan om utformning av finalerna i töltgrenarna spelar någon roll för hästarnas puls och mjölksyranivå?

   – För några år sen ändrades tävlingsreglerna och man la in skrittpauser i T1 och T3-finalerna för hästarnas skull. Det var domare och ryttare som ansåg att ansträngningsgraden för hästarna var för hög. Men jag ville ta reda på om det verkligen fanns någon grund för den här ändringen, berättar Elsa Eriksson.

Det finns sedan tidigare studier som visar att aktiv återhämtning i långsam trav minskar nivåerna av mjölksyra i blodet effektivare jämfört med om de står still eller skrittas (Connysson, Sonidsson & Jansson 2018; Marlin m.fl. 1987). Borde inte det även gälla i töltfinalerna tänkte Elsa Eriksson och studerade frågan närmare i sitt examensarbete på hippologprogrammet.

I Elsas studie ingick sex tränade islandshästar mellan 8–19 år; tre ston, två valacker och en hingst. Ryttarna var erfarna och fick rida två olika finalupplägg vid två olika tillfällen – ett med skrittpauser och ett utan. Testerna genomfördes som fiktiva tävlingar och reds på Wångens ovalbana med tre ekipage på banan samtidigt.

Blodprov togs på hästarna för att mäta mjölksyranivåer (laktat) i alla tre momenten; långsam, steglängdsökning och ökad tölt. Studien genomfördes i en tävlingsliknande situation på Wångens ovalbana i april 2020. På bilden syns Elsa Eriksson, Wångens veterinär Ulf Hedenström och ryttaren Ulrika Backan, lärare på Wången.

Hästarnas hjärtfrekvens registrerades med hjälp av pulsmätare i vila, efter tio minuters uppvärmning och under hela arbetstestet. Mängden mjölksyra i blodet mättes efter långsam tölt, steglängdsökningar och ökad tölt. Resultatet visar ingen skillnad vare sig på hjärtfrekvens eller laktatnivåer i de olika finaluppläggen.

   – Det här är förstås en liten studie som jag har gjort och man skulle behöva ta reda på mer. Jag hade planerat att låta domare bedöma om gångartskvalitén påverkas av skrittpauser men det gick tyvärr inte att genomföra i den här studien. Framtida studier kanske kan titta på det och även undersöka hur hästarna påverkas om man byter ut skritten mot jogg, säger Elsa Eriksson.

Sedan Elsa blev klar med examensarbetet har hon flyttat från Wången, som hon kallar sitt andra hem eftersom hon spenderat de senaste sex åren där; först som elev på gymnasiet med islandshästinriktning och sedan tre år som student på hippologprogrammet. Nu som färdig hippolog har hon fått jobb som ridlärare och ridskolechef på Hammarbyhästar norr om Uppsala.

   – Det är ett drömjobb, säger Elsa Eriksson.

 

FAKTA: T1/T3

T1/T3 är tävlingssportgrenar i tölt på en 250 meter lång ovalbana. I T1 rider endast ett ekipage i taget och i T3 rider tre ekipage samtidigt.  

  1. långsam tölt
  2. långsam tölt på kortsidorna och ökad steglängd på långsidorna
  3. ökad tölt.

De sex ryttarna som får högst poäng i uttagningen går till final där de tre momenten visas i båda varv.

Elsa Eriksson tillsammans med klasskamrat Fanny Kristoffersson. Båda har gått gymnasiet med inriktning islandshäst på Wången för att sedan fortsätta tre år till på hippologprogrammet på Wången

 

FAKTA: HIPPOLOGPROGRAMMET

Det treåriga hippologprogrammet ges på hästnäringens riksanläggningar Wången, Flyinge och Strömsholm och har tre inriktningar; ridhäst, trav och islandshäst. Huvudman är SLU, Sveriges lantbruksuniversitet. En hippolog tar en kandidatexamen i hippologi 180 hp. Läs mer på Hippologprogrammets webbplats.

 

Examensarbetet i fulltext: https://stud.epsilon.slu.se/16046/7/eriksson_e_s_200916.pdf


Med hästen som instruktör – en ridlärarhelg på Wången

$
0
0

Anna-Lena Holgersson, föreståndare på hippologenheten och hippologprogrammet, SLU.Eyjólfur Isólfsson, adjungerad professorn inom ridkonst, hippologprogrammet SLU för profil islandshäst Wången. Gudmundur Gummi Einarsson, tävlingsryttare, level IIII instruktör, gästföreläsare på WångenCamilla Hed, level III instruktör, lärare på Wången (på egen häst Kristall frá Auðsholtshjáleigu)Joanna Sätter, hippolog, lärare på Wången (på Wångens häst…

Du måste logga in för att läsa den här artikeln.

Registrera/Register

Register | Lost your password?

Lopapeysan – spännande intervju om den isländska tröjans historia i podden Nördic Knitting

$
0
0

Säg den av oss som inte har en islandströja i garderoben. Ett vädertåligt alster kanske inköpt på någon resa till Island och stickad av en isländsk stickerska. Eller så har man kanske stickat den alldeles själv. En slitstark stallkompis som man bara ruskar lite på för att hö och päls ska trilla av. 

De flesta av oss är utöver hästarna intresserade av både isländsk kultur och natur. 

Både islandshästarna och lopapeysorna är ruffa, tuffa och vackra med sagolika egenskaper och i mängder av färger.

 

Ásdis böcker om den isländska lopapeysan

Nu vill vi gärna tipsa om det senaste och mycket spännande avsnittet av podden Nördic Knitting, som handlar om just islandströjan. Helene Wallin och Johanne Ländin som driver podden intervjuar Ásdis Joelsdottír, lektor i textil på Islands Universitet. Ásdís har forskat om islandströjans historia och även gett ut två böcker i ämnet, en på isländska och en på engelska.

Ásdis Jónsdottír

Hon berättar om stickningar från 1700-talet, om hur stickningen blev ett sätt att försörja sig i tuffa tider och om det isländska garnet. Jättespännande, även för den som inte stickar.

Podden hittar du där du normalt lyssnar på poddar och du kan läsa mer och se bilder på https://nordknit.blogspot.com.

Där hittar du även en länk till avsnittet. 

Helene och Johanne har podden Nördic Knitting

 

Elitpremierade avelshästar 2020

$
0
0

Snart är det dags för SIF Avels Höstmöte. En hingst och två ston kommer i år att få ELIT. ELIT Hingst blir Midas frá Kaldbak (e. Gari frá Audsholtshjáleigu u. Vænting frá Kaldbakk ue. Skorri frá Gunnarsholti). Midas har 212 avkommor varav 62 i Sverige. 28 av hans avkommor är…

Du måste logga in för att läsa den här artikeln.

Registrera/Register

Register | Lost your password?

Hólar arrangerar Landsmót 2026

$
0
0

Árni Björn Pálsson, töltmästare på Hólar 2016. Foto: Karin Cederman/Ishestnews Nyligen blev det klart att Landsmót 2026 kommer gå av stapeln på Hólar, norra Island och det är b la lokalföreningen Skagfirðingur som är värd. 2016 hölls Landsmót på Hólar för första gången i modern tid och det blev både…

Du måste logga in för att läsa den här artikeln.

Registrera/Register

Register | Lost your password?

Ryttarpepp från Hinni Sigurðsson

$
0
0

 

Óðinn frá Silfurmýri och Hinni Sigurðsson.

Nu så hör Ni,

Jag har under en period publicerat en del artiklar på isländska på mina sociala mediasidor och fått många frågor om översättning av dessa.
Nu fick jag även möjligheten att få dela lite med Er Ishestnews läsare, och det tackar jag för. Detta kan möjligtvis vara historier som många av Er har bevittnat nån gång eller hört förr om några utav Er ens kommer ihåg min tid som jag bodde och jobbade i Sverige. 
Nog om det, nu till dagens ämne.  
 
Jag vill berätta en liten historia från min egen karriär, där många helt säkert känner igen sig i mycket vi sysslar med.
 
Jag har alltid haft höga ambitioner i det jag gör, ibland för höga kanske, högre än “kontosaldot” just då, men samtidigt har jag genom tiderna spelat huvudrollen att vara mitt absolut största hinder. Hur många gånger som helst har jag direkt gjort sabotage på mina egna framgångar bara genom att inte ha huvudet “rätt skruvat” när det gäller.
 
Som ung hästtränare och ryttare var jag rätt duktig passryttare, åtminstone på den nivå som jag jämförde mig med. Hade lätt för att lägga pass, och tyckte givetvis att det var otroligt roligt att rida pass och hade bra framgångar med ganska många hästar.
När jag sedan började utbilda mig mer, gick en stor utbildning som tränare och instruktör  gjorde jag “missen” att jag började tänka väldigt mycket på hur man ska göra, tänka på läran och röra om i teknik och känsla som egentligen var redan bra och som jag behärskade på ett bra sätt.
 
Plötsligt var det väldigt komplicerat att lägga pass, svårt att rida pass. Som om det inte var nog så så hade just vid den tiden en tävlingshäst som var rätt svår i passen, och man fick tänka sig för.
På kort tid blev det så att rida pass var en jättegrej, en operation laddad med dåligt känsla att man inte klarar av det. Att man inte behärskar tekniken.
 
Tankarna inför varje läggning var alla i en riktning: “hoppas det går bättre än sist” “shit jag hoppas det inte strular igen”
Med andra ord, jag gick in i passläggningar med förväntningar om att de skulle misslyckas, att det inte kan lyckas.
Och självklart blev det så, typ varje gång, jag hade bestämt att det kan inte lyckas och boom, såklart blev som jag tänkte.
 
Där hade jag ärligt några år i min karriär laddade med svårigheter att lägga pass, och som det ofta blir när nånting blir svårt börjar man träna på alldeles för svåra och komplicerade saker. Man skapar alla möjliga “ritualer” rund läggningarna, ändra utrustning, byta bett, ändra skoning och allt möjligt.
 
Probelmet: Ryttaren är proppfull med tveksamheter, dåligt självförtroende för uppgifter, helt säker på att misslyckas och därför är han spänd och förstörde bra passlöp för sina hästar!!!
 
Lösningen tog iofs otroligt kort tid när problemet väl var uppe på ytan, och det var framför allt som jag brukar tjata om med mina elever att se löpet (situationen) framför sig, tänka läggningen ,even om hästen inte ens är i närheten går det att träna pass,se upploppet, uppgiften och resultatet lyckas.
Gå tillbaka till grunden, hitta glädjen och motivationen istället för negativt laddade värderingar rund passen, och sist men inte minst hitta tillit, att lita på saker som tidigare funkade fint, lita på den egna förmågan och känslan som tidigare har varit bra.
Att gå in i passläggningen med endast en tanke i skallen, att det ska lyckas, och njuta av kicken som en riktigt bra passläggning ger och är en av de häftigaste känslor jag vet.
 
Det jag ville säga med detta expel, spelar ingen roll vad vi sysslar med är några saker:
 
1. När en uppgift inte funkar som den ska är otroligt viktigt att arbeta med mentala bilder, ställa in rätta bilder i tankarna, och därmed ställa rätt förväntning inför uppgiften om det som ska hända och inte det som inta ska hända. Därmed går vi in i uppgiften med rätt mental inställning och kroppspråk som ändrar situationerna otroligt mycket.
 
2. När det går utför, inte går som det brukar, börja med att förenkla sakerna. Inte gräva sig djupar ned i mer komplicerade saker utan dela upp uppgiften i små enklare delar och därmed känna att man behärskar uppgiften på nytt.
 
3. Till tränare/ledare: Saker som eleven gör bra, har bra självförtroende och övningar som funkar bra bör man vara försiktig att ändra mycket. Att ändra teknik som eleven behärskar bra och utför nästintill omedvetet saktar ned reaktioner, för eleven måste börja tänka tekniken/känslan på nytt och därför kan man förvänta sig sämre teknink och resultat åtminstone tillfälligt. Om teknik ska justeras eller ändras är det väldigt viktigt att veta att man kan följa upp den ändringen fullt ut om den ska göra nytta.
 
Kom ihåg att för att kunna utföra en bra prestation, vad man en håller på med måste utövaren uppleva FLOW, där rörelser och allt agerande flöder utan ansträngning och nästintill omedvetet. För att uppleva tillståndet FLOW som egentligen är bra självförtroende i uppgiften är det viktit att kraven/förväntningar om resultatet stämmer med den upplevda förmågan inför uppgiften.
Tränare som lägger fram en allt för svår uppgift för en elev som inte är riktigt “där än” förstör flytet, eleven upplever stress eller ångest.
Med uppgifter som är alltför enkla, eller långt under elevens förmåga miskar motivationen avsevärt.
Just där har vi tränare en otroligt stor roll, och stort ansvar. Att elevens upplevda förmåga/kapacitet för tillfället överenstämmer med uppgiften den får.
 
Nu börjar det bli långt inlägg, och för att det ska bli sagt då är passridning naturligtvis som alltid otroligt rolig, rena toppen i tillvaron nästan tycker jag.
 
På bilden går Óðinn frá Silfurmýri en strålande fin flygande pass i bra balans med en passagerare med urhäftig känsla 🙂
 

Stay cool och rid bra hälsar Hinni 🤘🏇

Viewing all 3002 articles
Browse latest View live