Quantcast
Channel: IsHestNews.se
Viewing all 3002 articles
Browse latest View live

Elisabeth Englund blir Wångens nya rektor

$
0
0
Elisabeth Englund med russet Brigg.

Elisabeth Englund tillträder tjänsten som rektor för naturbruksgymnasiet och som studierektor för hippologprogrammet på Wången. Hon ersätter Barbara Winqvist Staaf som går vidare till en rektorstjänst i södra Sverige.

 

Elisabeth Englund blir ny rektor för naturbruksprogrammet med inriktningarna trav och islandshäst på Wången. Hon blir också studierektor för universitetsutbildningen hippologprogrammet som ges på Wången genom SLU.

– Det är mycket glädjande att Elisabeth tackat ja till tjänsten. Hon har en perfekt bakgrund för jobbet. Hon har arbetat som rektor för ett naturbruksgymnasium med islandshästinriktning och är dessutom en erfaren ledare som jobbat med verksamhetsutveckling och kvalitetsarbete inom utbildning. Hon har också ett genuint intresse för utbildning och hästar, säger Wångens vd Håkan Karlsson.

Den tidigare yrkesofficeren Elisabeth Englund var med och startade Dille Naturbruksgymnasium och arbetade där som rektor 2005–2011. Sedan 2012 har hon arbetat som verksamhetschef för förskolor och fritidshem i Krokoms kommun.

– Jag är ödmjuk inför att det var några år sedan jag var rektor för ett gymnasium och att det hänt en hel del på området, men jag har ändå hyfsad inblick. Studierektorsrollen är däremot helt ny för mig och det känns jättespännande att få komma in i nästa steg i utbildningstrappan. I och med att jag arbetsleder rektorer idag har jag mycket kontakt med akademin genom Mittuniversitetet, säger Elisabeth Englund.

Tjänsten är delad mellan utbildningarnas två huvudmän; Jämtlands Gymnasieförbund och Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

– Hästnäringens riksanläggningar Wången, Flyinge och Strömsholm är speciella genom kopplingen till vetenskapen via SLU. Här ska forskning och beprövad erfarenhet direkt omsättas i en fungerande vardagspraktik ute i stallarna – det ser jag som mycket spännande, berättar Elisabeth Englund.  

Elisabeth har inte bara erfarenhet från att leda ett hästgymnasium, hon har även ett hästintresse privat och har gått en folkhögskoleutbildning på Wången.

– Wångens styrka är att leverera riktigt bra hästutbildningar, så är det någon som missat att söka gymnasiet på Wången till hösten kan de fortfarande ta kontakt. Jag har förstått att det är en härlig grupp elever och studenter från hela Norden på Wången och jag ser fram emot att få träffa dem och mina nya kollegor.  

Elisabeth Englund tillträder tjänsten 10 augusti.


Ston som ger avtryck: Fram från Lindeberg –”att rida henne är som att äta chips i soffan”!

$
0
0

Fram från LindebergFoto: Privat I vår serie om ston som gör avtryck har turen nu kommit till Fram från Lindeberg som även hon får hederspremie i år.   Fram föddes 2002 hos Madeleine och Per Tollemark. Hon är efter Frami från Häringe och undan stoet Blida från Brasegården (e. Mökkur…

Du måste logga in för att läsa den här artikeln.

Registrera/Register

Register | Lost your password?

Avelsbedömning Romme dag 1

$
0
0

Lofti från Backgården i passFoto: Catharina Johnson/CaJo På Romme travbana startade årets första avelsbedömning idag. Det är ett annorlunda år i och med Covid-19. Det innebär att det bara får vara ytterst få med vid bedömningen, inte ens ägarna får vara på plats. En av domarna fotograferar exteriörbedömningen och fotograf…

Du måste logga in för att läsa den här artikeln.

Registrera/Register

Register | Lost your password?

Nya procentsatser vid bedömning och totalpoäng utan pass

$
0
0

Sedan den 1 april 2020 är det nya procentsatser som gäller vid bedömning. En hästs totalbedömning utgörs av en exteriörbedömning och en ridbedömning. Båda momenten består av åtta olika delar vardera. Tidigare har exteriörbedömningen stått för 40% av totalpoängen och ridbedömningen av 60%. De nya siffrorna är att exteriörbedömningen väger…

Du måste logga in för att läsa den här artikeln.

Registrera/Register

Register | Lost your password?

Avelsbedömningen på Romme dag 2

$
0
0

Hrynjandi med 9 för man och svans.Foto: Catharina Johnson/CaJo Foton från bedömningen hittar du på https://photobycajo.pixieset.com där du även kan köpa bilderna. Idag har avelsbedömnigarna på Romme travbana fortsatt. 8-åriga Hrynjandi frá Horni I ( e. Hrimnir frá Ósi u. Fluta frá Horni I ue. Spuni frá Midsitju) har visningens…

Du måste logga in för att läsa den här artikeln.

Registrera/Register

Register | Lost your password?

Avelsbedömningen på Romme – flera fina höjningar i den öppna bedömningen

$
0
0
Hrynjandi med Rommes högsta poäng.
Foto: Catharina Johnsson/CaJo

Bilder från visningen hittar du på https://photobycajo.pixieset.com

Under dagens öppna bedömning på Romme var det flera som höjde sig, däribland Hrynjandi frá Horni I (e. Hrimnir frá Ósi u. Flauta frá Horni I ue. Rökkvi frá Hárlaugsstödum) som höjde ridegenskaperna från 8.15 till 8.35. Han höjde både  tölten och traven från 8.0- 8.5. Totalpoängen blev därmed 8.36 och Hrynjandi blev Rommes högst bedömda häst. Högst bedömd utan pass blev Lif från Lilla Sträckås med 9.01 i ridbedömning. Henne läser du mer om strax nedanför.

Hrynjandi höjde tölt och trav och blev Rommes högst bedömda häst
Utdrag ur WorldFengur
Lofti i långsam tölt
Foto: Catharina Johnson/CaJo

Lofti från Backgården (e. Oliver frá Kvistum u. Loka från Backgården ue. Garri frá Reykjavik) höjde sakta galopp till 8.5 och höjde därmed ridbarheten till 8.51, totalt 8.34.

Lofti från Backgården höjde den sakta galoppen
Utdrag ur WorldFengur
Fyrgångsstoet Lif från Lilla Sträckås fick Rommes näst högsta poäng.
Foto: Catharina Johnson/CaJo

Dagens näst högsta poäng fick Lif från Lilla Sträckås (e. Tigull fra Kleiva u. Ljósadis från Musö ue. Jór frá Kjartanstödum). Då Lif höjde galoppen från 8.0 till 8.5 och dessutpm sakta tölt från 8.5 till 9 så fick fyrgångsstoet urflotta 8.39 för ridegenskaper. Med den nya beräkningen utan pass blir ridegenskaperna 9.01!

Vilken flott ridbedömning!
Lif från Lilla Sträckås.
Udrag ur WorldFengur

 

Hvikur från Navåsen
Foto: Catharina Jonson/CaJo

Hvikur från Navåsen höjde skritten från 7.5 till 8.0 och fick därmed 8.19 i ridbedömning, 8.23 totalt.

Gulltoppur
Foto: SifAvel

Gulltoppur frá Selfossi (e. Álfur frá Selfossi u. Gola frá Arnarhóli ue. Gandur frá Skjálg) höjde sin ridbedömning från 7.99 till 8.15 genom att höja tölten från 8 till 8.5, sakta galopp från 7.0 till 7.5 samt helhetsintrycket från 8 till 8.5.

Kjarval från Knutshyttan
Foto: SifAvel

Även Kjarval från Knutshyttan (e. Oliver frá Kvistum u. Svala från Knutshyttan ue. Flipi från Österåker höjde sin ridbedömning från 7.89 till 8.07. Han höjde tölten från redan fina 8.5 till finfina 9.0, samt spirit från 8.5 till 9.0.  Eftersom Kjarval är en fyrgångshingst så blir ridegenskaperna utan pass 8.63 och totalpoängen 8.51 utan pass.

Kjarvals bedömning
Utdrag ur WorldFengur
Dís frá Skipasaga
Foto: SifAvel

8-åriga Dís frá Skipasaga höjde sin ridbedömning från 8.12 till 8.24 genom att höja tölten från 8.0 – 8.5. 

Utdrag ur WorldFengur
Dimma fra Hægbostad
Foto: SifAvel

En bra öppen bedömning hade 6-åriga stoet Dimma fra Hægbostad (e. Frakkur frá Langholti u. Spá frá Akureyri ue. Kolfinnur frá Kjarnholtum I). Hon höjde sin ridbedömning från 7.91 till 8.16. Hon höjde passen från 7.5 till 8.5, galoppen från 8.0 till 8.5 samt helhetsintrycket från 8.0 till 8.5.

 

Merin frá Aralind
Foto: SifAvel

5-åriga Merin frá Aralind (e. Glúmur frá Dallandi u. Muska frá Sydri-Hofdölum ue. Forseti frá Vorsabæ II)  höjde idag sin ridbedömning från 8.0 till 8.08 genom att höja passen från 8.0 till 8.5. 

Ösk från Prästgården
Foto: SifAvel

Även Ösk från Prästgården (e. Kraftur frá Bringu u. Ör frá Prestbakka ue. Dynur frá Hvammi) höjde sig fint idag från 7.88 till 8.03 för ridegenskaper. Ösk höjde både tölten och galoppen från 8.5 till 9. Ösk är ett fyrgångssto så utan pass blir hennes ridegenskaper 8.58.

Blika från Segersgården
Foto: SifAvel

Blika från Segersgården (e. Herjólfur frá Ragnheidarstödum u. Björk frá Enni ue. Hródur frá Refsstödum) är bara 4 år och höjde idag sina ridegenskaper från7.47 till7.54. Hon höjde traven från 7.0 till 7.5. Blikas ridbedömning utan pass hamnar på 8.0.

Ny podd om islandshästar!

$
0
0

För en vecka sedan har en ny konstellation av unga, drivna islandshästtjejer slagit sig in på poddhimlen. Elsa Teverud är, för oss som spenderat mycket tid vid oval- och passbanan ett välkänt namn. Hon har tillsammans med den nya parhästen Amelie Segerström, som strax över 16 300 följare på Instagram, skapat en ny podd för alla oss som älskar islandshästar. Amelie har nyligen köpt Kópar frá Sunnuhvóli av just Elsa.

Amelie och Elsa. Foto: Linda Janke

Vänd Snett Igenom heter podden. Tillsammans kommer de vrida och vända på allt som har med hästar att göra. I första avsnittet får vi höra att de vill skapa en riktig mysig podd att starta veckan med.

Amelie och Elsas podd publiceras varje måndag och finns att lyssna på via Spotify eller podcaster. Podden görs i samarbete med Uhip.

Avelsbedömningen på Margaretehof dag 1 – Mötull fick fina poäng

$
0
0

Mötull frá Túnsbergi fick dagens högsta bedömningFoto: Mette Lund Lindberg Idag startade avelsbedömningarna på Margaretehof. Dagens högsta poäng gick till den 9-åriga hingsten Mötull frá Túnsbergi (e- Mjölnir frá Hlemmiskeid 3 u. Særós frá Túnbergi ue. Sær frá Bakkakoti).  Den hårfagre hingsten fick 8.57 för sin exteriör med 9.5 för…

Du måste logga in för att läsa den här artikeln.

Registrera/Register

Register | Lost your password?

Avelsbedömningen på Margaretehof, dag 2

$
0
0

Svanur med 9 för ridbarhetFoto: Mette Lund Lindberg Foton från Margaretehof finns att köpa av Mette Lund Lindberg. Kontakta henne på info@mettelundlindberg.com. Idag fortsatte bedömningarna på Margaretehof. Möttul är fortfarande hästen i topp men idag var det flera hästar som fick bra poäng. En av dem är 6-åriga hingsten Svanur…

Du måste logga in för att läsa den här artikeln.

Registrera/Register

Register | Lost your password?

Margaretehof – öppna bedömningen med flera höjningar

$
0
0

Mötull tog bedömningens högsta poäng och höjde sig på den Idag höjde sig några hästar under den öppna bedömningen på Margaretehof. Här nämner vi några. Mötull frá Túnsbergi som redan innan den öppna bedömningen hade höga 8.45 för ridegenskaper höjde nu poängen för pass från 8.5 till 9.0 och det…

Du måste logga in för att läsa den här artikeln.

Registrera/Register

Register | Lost your password?

Sport-SM 2020 inställt

$
0
0

Från SIF:

Idag gick Statsministern ut med beskedet att man kommer hålla fast vid att man ej får samlas fler än 50 personer under hela sommaren. Det innebär att vi tyvärr får inse att vi inte kommer kunna genomföra årets Sport-SM som planerat vecka 33.

Detta är naturligtvis ett väldigt tråkigt beslut men SIF, i samråd med SM-gruppen, TS samt ryttarrådet, inser att ett SM är så mycket mer än 50 personer. Det är hundratals deltagare och deras närmsta, tusentals i publik, det är utställare och funktionärer. Vi vill ju alla att SM ska vara en vecka fylld med glädje och mängder av islandshästar.

Därför siktar vi framåt och ser fram emot att genomföra ett fantastiskt Sport-SM nästa år.

Höstens GKSM hoppas vi på att få genomföra ett litet tag till. Besked om det GKSM kommer att ges den 15 juli.

Det positiva är att vi i dessa tider hittat nya kreativa sätt att tävla tillsammans digitalt och att vi trots allt nu äntligen får starta tävlingssäsongen efter den 14 juni, det ser vi alla fram emot!

Livestream från Hólars examen i dag

$
0
0

Foto: Hólar. I dag är det examen på Hólar och hela ceremonin kommer att livesändas via denna länk kl. 13.00 svensk tid.  B la blir det riduppvisning av tredjeårseleverna som examineras som ridlärare.  Se länk här:

Du måste logga in för att läsa den här artikeln.

Registrera/Register

Register | Lost your password?

Mökkur fyller 35 år! Vi firar honom genom att göra vår intervju med Mökkur tillgänglig för alla!

Tredjeårseleverna har tagit examen på Hólar

$
0
0

 

Sofia Hallin och Lykkja frá Laugarmýri i sin blåa FT-kavaj
Foto: Privat

Fredagen den 5e juni tog årets tredjeårselever från Hólar University äntligen sin examen. Utbildningen på Hólar är krävande och kraven är speciellt höga under det sista året. Förutom det har studenterna tagit sig igenom en vinter med otroliga snömängder och en viruspandemi. Därför var det med extra mycket lättnad och stolthet studenterna fick ikläda sig i sina blåa FT (Félag Tamningamanna) jackor under examensceremonin. I årets klass var att fördelningen mellan tjejer och killar var helt jämn vilket är väldigt ovanligt. Sverige brukar oftast vara representerad bland eleverna på Hólar och även i år fick den svenska flaggan hissas. Från Sverige var en elev i denna klass och det var Sofia Hallin. Sofia är uppväxt i Sundsvall och har även bott i Västerås i några år innan hon bestämde sig för att lämna sitt hemland och flytta till Island. Liva Marie Hvarregaard Nielsen fick pris för högsta betyg i dom praktiska ridkurserna samt pris som högsta betyg sammantagit för alla kurser under alla tre åren. Finnbogi Bjarnason fick pris för högsta betyg i sista rid provet.  

Liva Marie Hvarregaard Nielsen fick pris för högsta betyg i dom praktiska ridkurserna samt pris som högsta betyg sammantagit för alla kurser under alla tre åren. Hästen heter Harka frá Holtsenda
Foto: Privat

Totalt i klass var det 12 studenter från 6 olika nationaliteter som nu kan titulera sig ridinstruktörer och tränare för islandshäst:

Ástríður Magnúsdóttir (Island)
Brynja Kristinsdóttir (Island)
Elín Sif Holm Larsen (Danmark/Island)
Finnbogi Bjarnason (Island)
Friðbergur Hreggviðsson (Island)
Hanna Sofia Hallin (Sverige)
Julian Benedikt Veith (Tyskland)
Konráð Valur Sveinsson (Island)
Liva Marie Hvarregaard Nielsen (Danmark)
Martta Alina Uusitalo (Finland)
Sandy Carson (Skottland)
Þorsteinn Björn Einarsson (Island)

 

Tack Sofia Hallin för rapporten. Och grattis!

Louise blev årets Wångenambassadör

$
0
0

Islandsryttaren Louise Dahlin har gått gymnasiet på Wången eftersom islandshästar är hennes stora intresse. Det visade hon genom att kamma hem två fina stipendier vid årets avslutning.

 

Varje år delar Wången ut stipendier till avgångseleverna på gymnasiet. Stipendiet Wångenambassadören är särskilt fint eftersom alla på skolan kan rösta om vem som ska få det. Klasskamrater, andra gymnasielever, studenter på universitetsprogrammet, lärare och all övrig personal kan rösta.

 

Kriterierna är att eleven under sin utbildningstid är ärlig, respektfull och ansvarstagande. Dessutom ska man ha satsat på sitt skolarbete och arbetat för extra god hästhållning. Stipendiaten är därmed en god ambassadör för Wången, gymnasiet och hästskötaryrket.

– Det kändes otroligt kul att bli tilldelad stipendiet, Wångenambassadör är ju en ärofylld titel och det känns roligt att folk tycker att jag förtjänar den, säger Louise Dahlin.

Mottagaren av stipendiet får inte bara ära utan ger också 10 000 kr.

– Stipendiet går antingen till att bekosta utbildningar eller resor till och från kurser och tävlingar. De går rakt in på hästkontot! Det är ju ganska dyrt med hästar så det är välkommet med lite extra pengar för att kunna fortsätta satsa och utbilda sig, säger Louise Dahlin.

Louise har ridit hela sitt liv. Hon har tävlat, utbildat sig och praktiserat i många olika stall både i Sverige och på Island. På gymnasiet förbereder eleverna sig för att ta SIFs ridledarexamen och nu satsar Louise på att hålla en del lektioner på hemmaplan.

– Nu är min framtidsplan att fortsätta utbilda mig inom islandshäst för att bli en bättre ryttare och på sikt även instruktör. Det blir antingen på hippologprogrammet på Wången eller via kurser. Först ska dock jag och min häst njuta av lite sommarlov!

Louise fick även ett hästskötarstipendium på 3 000 kr från Wången för att hon genomfört såväl teoretiska som praktiska moment på ett föredömligt sätt.

 

Stipendierna delades ut via länk eftersom studentfirandet inte kunde genomföras på vanligt sätt i år. En extra hälsning till eleverna på islandsprofilen kom genom ett förinspelat meddelande från Eyvindur Mandal Hreggvidsson som önskade dem grattis och lycka till och påminde om att man aldrig är färdigutbildad när man håller på med hästar.

 


Hästkampen – en dressyrryttare och en hoppryttare provar islandshäst

$
0
0

Johanna Berg som tidigare är känd från tävlingsbanorna har sadlat om till skådespelare och influencer och driver en YouTube-kanal med ungefär 55 000 prenumeranter. Nyligen så har hon flyttat hem till sina föräldrars gård, Slätterne Gård i Sandviken. Det har inneburit att hon skapar mer innehåll som relaterar till islandshästar, bland annat en video som heter Hästkampen. I Hästkampen låter Johanna en dressyrryttare, Sanna Ottosson möta en hoppryttare, Melissa Frölich i ett T1 program. Du kan själv se hela videon på Johannas YouTube-kanal.

Kryssa den 27:e juni i kalendern – då livestreams de högst bedömda hästarna från årets isländska visningar i ett event i Hella .

$
0
0

 

Foto från Landsmót 2018. Prisutdelningen av femåriga ston. Trean Hugmynd var inte med på prisutdelningen.
Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

Så här skriver Horses of Iceland:

 

“The Horse Breeders Association of Iceland, Icelandic Agricultural Advisory Centre and Horses of Iceland, in cooperation with Rangárbakkar, proudly present the National Presentation of Breeding Horses at Gaddstaðaflatir by Hella in South Iceland on Saturday 27 June. The event will be streamed live! The ten highest-judged mares and stallions in all age categories – Iceland’s 80 best breeding horses – are eligible for participation. The horses will be given a thorough presentation and awarded based on the spring’s judgements.

Horse enthusiasts around the globe can watch the broadcast from the comfort of their living rooms and listen to presentations in Icelandic, English or German. The best horses of today will light up computer and television screens all over the world!

“It’s important for horse breeders to be able to present the horses they have tamed and trained and invested a lot of work in and were planning to present at Landsmót [the national horse competition],” says Sveinn Steinarsson, chairman of the Horse Breeders Association of Iceland. Landsmót 2020 has been postponed by two years due to the COVID-19 pandemic. The country’s highest-judged breeding horses are always demonstrated at the biennial event. Landsmót will next take place in 2022, at Hella, as originally planned for this year.

At the National Presentation of Breeding Horses, the offspring of stallions will also be demonstrated. The stallions that are entitled to first and honorary prizes for offspring are eligible for participation and will be awarded. All of the trophies that are usually presented at Landsmót in individual classes and for stallions with offspring will be presented at this occasion.

Sveinn highlights the importance of promoting Iceland’s blossoming horse breeding scene and that this year’s highest-judged breeding horses can be gathered at a joint event. “New stars will appear this year as they always do, and horse breeders are very excited about young horses being judged and presented for the first time.” He says that horse breeding forms the basis for all riding horse breeding in Iceland. 

In light of the COVID-19 situation the event will be streamed. It is also hoped that it will be possible to allow some spectators on site. The arrangement will be in line with the gathering restrictions in effect at the time and organised closer to the event. “We, horse breeders, like others, have been forced to use technology to promote our work and it has proven quite successful already,” Sveinn concludes.

More information about the live streaming and the programme for the National presentation of breeding horses will be announced here closer to the event.”

Draupnir frá Studlum, en av Kijans fantastiska avkommor
Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

Valdis fick 10 för huvud

$
0
0

Valdis med 10 för huvud 4-åriga Valdis frá Audsholtshjáleigu (e. Skaginn frá Skipasaga u. Prydi frá Audsholtshjáleigu ue.  Kvisstur frá Skagaströnd) är den första häst som fått 10 för huvud. Det fick hon på visningarna i Hella som pågår till och med i morgon. Hon fick 9 för hals-manke-bog. Exteriörpoängen…

Du måste logga in för att läsa den här artikeln.

Registrera/Register

Register | Lost your password?

Eidfaxi bjuder på streaming från öppna visningen i Hafnafjördur

$
0
0

Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson

Vill du spana på en avelsbedömning från Island. Eidfaxi bjuder på den öppna avelsbedömningen från Hafnafjördur och börjar sända 9.00 isländsk tid, dvs 11.00 här i Sverige. Och i morgon tror vi att det blir live streaming från Hella. Njut, det är riktigt fina hästar! Du hittar streamingen på Hafnafjördur på https://eidfaxi.is/beint-streymi-fra-yfirliti-i-hafnarfirdi-11-juni/

3 x 10 har utdelats på Island

$
0
0
Djakni frá Skipaskaga. Foto: Skipaskagi.

Avelsbedömningarna duggar tätt både i Sverige och på Island. Just nu pågår bedömningar på både Hólar, Hafnafjördur och Hella. 

Tre 10:or har delats ut än så länge. 4-åriga Vordís frá Auðholtshjáleigu fick 10: för huvud och två fina hingstar, Djákni och Eldjárn från gården Skipaskaga erhöll 10.0 för man och svans. Nästa vecka fortsätter avelsbedömningarna på Island på tre olika orter och det blir spännande att följa. Ishestnews kommer självklart rapportera från dem.

Viewing all 3002 articles
Browse latest View live