Quantcast
Channel: IsHestNews.se
Viewing all 3002 articles
Browse latest View live

B-instruktörsutbildning och 400 Yrkeshögskolepoäng i samma kurs, ett nytt koncept på Biologiska Yrkeshögskolan i Skara.

$
0
0

 

BYS ”provislandshäststudent” Helena Stadin tillsammans med Ia

BYS ”provislandshäststudent” Helena Stadin tillsammans med Ia

Det finns ett stort intresse för den nya 2-åriga utbildningen Ridsportentreprenör Island på BYS (Biologiska Yrkeshögskolan) i Skara. Utbildningen är på heltid och ger 400 yrkeshögskolepoäng. Målet med islandshästdelen av kursen är att förbereda studenterna för att klara B-instruktörsexamen som SIF anordningar. Utöver att bli B-instruktör så får studenterna en yrkeshögskoleexamen och mycket matnyttigt att använda om man driver eget företag.

Ridsportentreprenör Island är på heltid men två heldagar i veckan i Skara, för närvarande måndag och tisdag. Övrig tid studerar man själv när på dygnet/veckan det passar in i den verksamheten man driver eller arbetar.  Utbildningen innehåller en tredjedel praktik som man kan välj att göra i sitt eget företag, något annnat företag man är nyfiken på eller varför inte utomlands.

I kursen ingår också att göra en affärsplan och en del av föreläsningarna gör man tillsammans med andra BYS-grupper som hovslagare, unghästutbildare, hästföretagare och agrotekninker

Själva examen till B-instruktör ingår ej i utbildningen utan bekostas av studenten.

BYS anlitar Ia Lindholm som är SIF Ridlärare level 4. Hon kommer till Skara och undervisar varje termin. Studenterna kommer också att få ekonomiskt stöd för sin egen träning i ridfärdighet. I kursen pedagogik och metodik kommer islandsstudenterna också få rida storhäst under överseende av BYS ridlärare Monica Andersson, SLR 3.

De kurser som ingår är: Hästens bologi och anatomi, Kunskap att driva företag/gård, Kunskap att vara ridinstruktör och den egna ridfärdigheten., Praktik LIA Ridning och LIA Ridundervisning samt introduktion till studier, examensdagar och annat. Ett nytt spännande kursblock är Hästens arbete vid töm, med Anders Eriksson som kursansvarig.

Som föreläsare finns många välkända namn, årskursansvarig för den kurs som börjar i höst blir Åse Ericson, B-instruktör, C-tränare för islandshäst.

Läs mer på www.bys.nu

Ansökningarna ska vara inne den 19/6 och i mån av plats kan det även gå att ansöka senare. Har du frågor kan du ringa Åse Ericson 0703 – 24 11 11 eller 0500 – 455 111.

ia nr 1 (1)


Förbunden tecknar ett samarbetsavtal

$
0
0

SIFLogotype

Svenska Ridsportförbundet och Svenska Islandshästförbundet har kommit överens om ett fortsatt samarbete.

Svenska Islandshästförbundet fick nej på sin ansökan om medlemskap i Riksidrottsförbundet vid stämman i maj, och förbunden uppmanades av RF att söka någon form av samarbete.

Andra förbund inom RF har liknande frågeställningar och/eller samarbeten förbund emellan, och för att ta vara på deras erfarenheter kommer Svenska Ridsportförbundet att inleda en kontakt med dem för ett erfarenhetsutbyte. Detta för få en uppfattning om hur ett samarbete kan utformas.

Svenska Ridsportförbundet och Svenska Islandshästförbundet är överens om att gemensamt ta fram en plan för fortsatt samverkan från och med 2016, som ska vara klar senast sista december 2015.

För att ge möjlighet för föreningar anslutna till SIF att söka LOK-stöd under tiden detta arbete pågår, har Svenska Ridsportförbundet och Svenska Islandshästförbundet kommit överens om ett samarbetsavtal fram till och med 2016-02-29.

Nu tar vi alla ledigt över midsommar så återkommer vi med mer information efter helgerna.

Frågor och synpunkter ställer ni till Jan Ljungholm, Ulrika Backan och Stöt Ulrika Andersson. Klicka här för att hitta kontaktuppgifter.

Hälsningar
Jan Ljungholm
Ordförande SIF

Ishestnews blir den officiella nyhetskanalen under SM 2015

$
0
0
Yvonne och Karin är redo för Berlin! Foto: Ulrika Backan

Yvonne och Karin är redo för SM!
Foto: Ulrika Backan

SM för Islandshästar i Strömsholm närmar sig med stormsteg och vi på Ishestnews förbereder oss för att rapportera. Med 266 anmälda ekipage är det troligen det största Svenska Mästerskap som gått av stapeln. Vi på Ishestnews är stolta över har vi blivit utsedda till att vara den officiella nyhetskanalen, det ska bli riktigt roligt.

Så häng med oss till SM via vår hemsida, eller om vi kanske möter dig på plats.

 

Preliminärt tidsprogram för SM

$
0
0

 

Skärmavbild 2015-06-23 kl. 16.55.00

Nu är det preliminära tidsprogrammet för SM klart. Arrangörerna reserverar sig för förändringar som fortfarande kan ske.

 

Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag
V5 F1 F1u B-Finaler A-Finaler
V1j T1u F1j plus några Afinaler P2
V1u T1j V1 P1 + P3
T1 T5 T2u
T2 PP1 T2j
P1 + P3

 

Tipsa om dem som är värda SIFs förtjänstetecken!

$
0
0
Suzanne Adamsson-Vas och Lena Liedberg i SIFs monter på Eurohorse. Exempel på två som jobbar hårt för islandshästen.

Suzanne Adamsson-Vas och Lena Liedberg i SIFs monter på Eurohorse. Exempel på två som jobbar hårt för islandshästen.

Islandshästvärldens ideella vardagshjältar – finns det inga? En enda (!) person är föreslagen för nästa omgångs utdelande av brons, silver och guldnålar. Bullbakare, banskötare, nitiska kassörer, kreativa redaktörer, datanördar – alla dessa ideella själar som gör det möjligt för oss att hålla på med islandshäst ute i vårt avlånga land. Klubbar eller privatpersoner kan tipsa, både om slitvargar eller någon som gjort en alldeles exceptionell insats. Om du inte vet exakt hur många år en person jobbat – skicka in namnet och klubb ändå så kan vi leta vidare! På SIFs hemsida finns information samt en lista över hur märkena är utdelade hittills! Hör av er snarast om ni vill att förtjänsttecken ska delas ut på SM (40-årsjubileum i sommar). Hälsar Ingemar Tapper, Göran Häggberg  och Åse Ericson som sitter i SIFs kommitté för utdelande av förtjänsttecken! Läs mer här! Förslag skickas till goran.haggberg@telia.com.

Artikel i Göteborgsposten om terapeutisk ridning med islandshäst

En transport som gick snett

$
0
0
Claudia Beerta med stoet Tipa frá Fremri-Fitjar.

Claudia Beerta med stoet Tipa frá Fremri-Fitjar.

Förra helgen hände en olycka då en islandshäst dog under transporten från Norrköpings flygplats. Hästen skulle till sin ägaren långt upp i Norrland. Vad hände egentligen? 

Spekulationerna på sociala medier har varit många. Sofia och Ulrika på Pape Rosén har även mordhotats, något som självklart inte är ok i några lägen. Ishestnews har grävt i händelsen och försöker bena ut vad som egentligen hänt.

Klockan 17.00 den 26 juni landar ett Icelandair fraktplan på Norrköpings Flygplats, lastat med ca 75 hästar direkt ifrån Island. Den aktuella hästen klareras in. 06-11 lastas den tillsammans med en annan häst på ett tvåhästars släp. En trekvart senare känner chauffören att det gungar till i transporten när han svängt av vid Nyköpingsbro. Han stannar och upptäcker att hästen gått över bommen. Chauffören får ut hästen som står bredvid, ringer Räddningstjänst och får hjälp på plats. Tillkallad veterinär bedömer att hästen är i så djup chock och i så dåligt skick att den avlivas på plats. Hur kan något sådant här hända? Claudia Beerta i Strömsund får aldrig sin efterlängtade häst! Ishestnews försöker följa kedjan av händelser och även lära sig mer om hur en transport går till.

 

Så här reser hästarna från Island

Vi är många som hittat vår drömhäst på Island och tagit hem den till Sverige. Att importera sin häst är en rutinsak som borde gå på räls. Vi talar med Eysteinn Leifsson på Exporthestar som förklarar vad som händer på Island.

– När du bokar en export genom oss eller något av de andra exportföretagen planerar vi tillsammans med Icelandair när ett eventuellt plan kommer att gå. När det är dags samlas de hästar som ska med i ett uppsamlingsstall, de veterinärbesiktigas så att vi vet att de är friska och sedan ser vi till att märka hästarna så att rätt häst kommer till rätt ägare, berättar Eysteinn.

– Vi kollar att hästens chipmärkning stämmer med hästpasset, därefter får hästen en grimma med ett nummer. Samma nummer klipper vi i hästens päls så att det blir tydligt för alla.

– Väl på planet åker några hästar i boxar och övriga lastas lösa. De i boxar är oftast hingstar, ibland ston med föl. I varje box lastar vi först en hingst på vänstra sidan, sätter upp en mellanvägg, lastar nästa hingst på högra sidan, sätter upp en ny mellanvägg och lastar två valacker emellan. De hästar som åker löst lastar vi i fållor om cirka tio hästar i varje. De brukar vara helt nöjda, står och kliar varandra under resan och brukar fortfarande vara lugna när vi lastar av. Fållorna påminner om de rastplatser vi släpper hästarna i under ridturer, eller som vi ställer hästarna i när vi ska sköta om unghästar, så hästarna är vana och nöjda att hanteras så. Två personer är med på planet och ser till att allt är lugnt.

Claudia Bertaa beställde den 17:e februari importen genom speditören Pape Rosén & Co som i sin tur bokar transporten med Gunnar Olsson, en stor och välkänd transportör. På Gunnar Olssons hemsida kan man läsa ”Transporterna utförs med toppmoderna hästlastbilar med bland annat luftfjädring, tv-övervakning, bra ventilation och 2.50 meter i takhöjd. Bilarna är godkända av Jordbruksverket. Vi innehar alla erforderliga tillstånd och försäkringar. Mycket erfarna och hästvana chaufförer”. På bilden i annonsen ser man fronterna på fyra rejäla hästbussar. I stället för en stor hästbuss kommer en tvåhästars lastbil för B-körkort med ett vanligt hästsläp bakom.

Gunnar Olsson förklarar för Ishestnews att alla de stora bussarna var upptagna men att han gärna ville hjälpa kunden.

– Jag funderade länge på om jag skulle hämtat själv, säger Claudia Beerta bedrövat. Vi bor i Strömsund, det är sjuttio mil ifrån Norrköping så jag bestämde mig för att hästarna skulle åka bättre och säkrare i en rejäl buss. Hade vi bara fått veta att det var ett vanligt hästsläp hade vi hyrt en lastbil och åkt själva.

 

Vad händer på flygplatsen i Norrköping?

Tidigare fanns bara Ingstad & Co som klarerade in islandshästar, nu finns också Pape , Rosén & Co som tullade in den aktuella hästen.

Under ett besök på Pape Roséns kontor i Mölnlycke förklarar Sofia Pape och Ulrika Rosén hur deras arbete ser ut.

När planet landat i Norrköping lastar flygplatsens personal av hästarna och sedan gör gränskontrollen/jordbruksverket en okulär veterinärbesiktning där man ser att hästarna mår bra. Redan innan hästarnas resa till Sverige är det mycket administration som ska göras. Dagen innan hästarna anländer förs alla hästar in i Traces, ett kontrollsystem inom EU. Det här är ett noggrant arbete. Veterinären på Island, speditören samt veterinären vid gränskontrollen till ett EU-land fyller i alla uppgifter. Det är också speditörens uppgift att hålla reda på vilka som importerar i egenskap av företag och vilka som är privatpersoner. Speditören lägger ut införselmomsen för privatpersoner och fakturerar senare beloppet. På flygplatsen möter speditören upp och fortsätter arbetet där. Flygplatsens personal lämnar ut hästarna i turordning. Många väljer att hämta själv, andra har beställt transport genom speditionsföretagets försorg. När det här arbetet är klart lämnar veterinären, speditören och hästpersonalen flygplatsen, nu övergår ansvaret till flygplatsen de få timmar som är kvar innan alla hästar lämnat Norrköping.

Flera av hästarna står av olika anledningar kvar över natten. En del chaufförer behöver ta lagstadgad vila inför resan, andra ska passa färjor. De hästar som är kvar levereras ut och lastas mellan 06.00 och 11.00.

– När man beställer vår tjänst meddelar man ifall man vill ha hjälp med transporten eller om man vill hämta hästen själv, säger Sofia Pape. Om man väljer att vi ska boka transport så beställer vi den från något av de godkända transportföretagen.

– Den som hämtar själv måste i förhand fylla i en blankett med bilens och det eventuella släpets registreringsnummer för att Jordbruksverket ska godkänna transporten. De stora transportörerna, som till exempel Gunnar Olsson, finns redan registrerade med ett registreringsnummer, vilken bil de sedan kommer med har igen betydelse.

– Hanteringen på flygplatsen tar många timmar. När allas respektive arbete är klart och alla hästar som ska åka direkt blivit utlämnade åkte vi hem. Den aktuella fredagen var vi kvar på flygplatsen och hemma i Göteborg först cirka 04.00.

Många av oss som importerat häst från Island och väntat på att lastbilen ska rulla in har varit frustrerade över att vi aldrig exakt fått veta när hästarna ska komma exakt, att hästar körts långa ”onödiga sträckor” och inte den kortast möjliga vägen. Flera har också varit med om att hästen inte alls kommit i den förväntade hästbussen utan i andra former av transport.

– När man bokar transport ska man vara medveten om att är att hästarna körs efter en rutt, förklarar Sofia Pape. Ifall man skulle få en helt egen transport skulle man hamna på en kostnad på 200:-/mil och milen räknas tur och retur.

– Vi försöker hålla en bra kontakt med våra kunder, även utanför kontorstid och även helger men behöver så klart sova.

– Ett problem vi har är att många har svårt att bestämma sig för om de ska köra själva eller anlita en transportör. Det gör det extra svårt att planera. En uppmaning till alla som importerar en häst är att informera oss i tid och att även tala om ifall man har särskilda önskemål.

 

Transporten som gick snett

Den 27 juni i förra veckan skulle Claudia Beertas två hästar lastas för sin färd mot Norrland. Med i transporten skulle också Jamila och Maria Berg nya importer följa med och släppas av på vägen.

Det var ingen stor hästbuss som kom. Istället kom en Fiat hästlastbil för B-körkort och efter den ett släp av märket Caliber 1800. Hästlastbilen får lasta högst 835 kg. I bilen har man tagit bort mellanväggarna och lastar familjen Bergs tre hästar. En fullvuxen islandshäst väger cirka 350 kg, så redan innan man räknar in chaufförens vikt så är bilen lastad långt över vad som är tillåtet. De här tre hästarna är fullvuxna tävlingshästar, en valack och två ston.

Efter bilen hänger släpet, som dessutom har körförbud enligt Transportstyrelsen. I den binder man upp ett 5-årigt sto och en 4-årig valack. Inget av fordonen har tillstånd för yrkesmässig trafik. Ingen kamera finns i ekipaget.

Enligt obekräftade uppgifter fick chauffören av Gunnar Olsson beställning på transporten först fredag kväll.

Gunnar Olsson har anlitat chauffören som underleverantör. Vad Gunnar Olsson inte fick veta var att chauffören inte längre hade Länstyrelsens besiktning och Jordbruksverkets godkännande för Ekonomsisk verksamhet .

 

Tillbaka till Claudia i Strömsund

– Jag har fått ett brev ifrån Pape, Rosén & Co där man skriver ”Vad gäller lastning av hästar på Island kontra Sverige så gör man olika i olika länder. På Island lastas hästarna i princip alltid löst i såväl bil som släp. Vad som är viktigt att veta är att när hästar lastas på släp på Island är det bomlöst och de står på tvären. Som en konsekvens av detta är hästar som ankommer från Island ofta helt ovana vid bommar.”.

Enligt Ishestnews erfarenhet är det här en sanning med modifikation. Kanske unghästar från samma flock åker löst men vanligare på Island är att låta hästarna åka diagonalt eller på sidan med bommar tajt emellan. Det finns däremot ingen bom framför hästen som den kan komma över.

– Vad jag inte kan förstå, funderar Claudia Beerta, är varför man i så fall satte tre vuxna hästar lösa i lastbilen och mina unghästar uppbundna i ett släp. Det rimmar illa med förklaringen ifrån Pape, Rosén. Ifall man redan innan är medvetna om att hästarna inte är vana vid att stå uppbundna så borde man ju inte välja att binda upp dem överhuvudtaget. Hade mina hästar fått åka lösa i lastbilen så hade min valack levt idag.

– Jag är kund till Pape Rosén och har aldrig haft kontakt med Gunnar Olsson. Därför är det enligt min mening just Pape Rosén som ska svara på mina krav, jag är ju deras kund. Sina underleverantörer torde de själva få ta ansvar för.

Nu kan man fråga sig hur det här kan vara möjligt? Hur kan tre fullvuxna hästar lastas i en tvåhästars lastbil där man tagit bort mellanväggarna? Hur kan Norrköpings flygplats lämna ut hästarna till en sådan bil som kommer att köra med för hög vikt? Och hur kan man dessutom lasta två unghästar i ett släp med körförbud som skulle få ta en maxlast på 600 kg ifall det var godkänt? Vem har det juridiska ansvaret?

Nu har de första transporterna rullat in på Strömsholm

$
0
0

Skärmavbild 2015-06-23 kl. 16.55.00

Det är SIFs 40-årsjubileum i år och passande nog är det rekordmånga starter till årets SM. De första transporterna rullade in på Löten vid lunchtid och ivriga deltagare kände på banans underlag kort därefter. För funktionärerna är det bråda tider, de sista tälten ska på plats, läktare ska på plats och staket ska byggas. Årets SM kommer att bjuda på många fina ekipage och förutom tävlingarna kommer det att bli både grillkväll (fredag) och ryttarfest (lördag). Ryttarfesten kommer att arrangeras på Westerqvarn och arrangörerna lovar både lite spännande show och härlig musik till en DJs ljuva toner. Nedräkningen har börjat och snart är det dags för första start.


Emelie passade på att tävla på Island!

$
0
0
Emelie med sin Sisi frá Björgum

Emelie med sin Sisi frá Björgum

Tack Emelie Althen för den fina berättelsen om dig och din nya häst.
Förra hösten såg jag min drömhäst Sísí frá Björgum på gården Björg utanför Akureyri under en gårdsresa i uppLEVAs regi. I april fick jag overkligt nog chansen att köpa henne och i maj åkte jag tillbaka till gården för att hälsa på och lära känna henne bättre. Viđar Bragason & Ólafía Snælaugsdottir (ägarna till gården) kom under detta besök på den briljanta idèn att jag även skulle ta chansen att tävla min häst på Island. Den 30 juni åkte jag således återigen till Island, denna gång för att tävla Fjórđungsmót Austurlands 2015.
Att åka till Island för att tävla min häst är en dröm som nu gått i uppfyllelse! Jag kom till tävlingsplatsen sent tisdag kväll och under fredagen väntade både Aflokk och speedpass. Jag räknade snabbt ut att Aflokksritten skulle bli vår 8e ritt tillsammans sedan provridningen och nervositeten och paniken infann sig ganska omgående.
Onsdagen bjöd på banträning och jag har nog aldrig varit så nervös tidigare som jag var under detta träningspass. Under torsdagens träning hann jag både få panik, känna hopplöshet och bli enormt motiverad och taggad inför fredagens stora utmaning.
Att fån rida en Aflokksuttagning på Island var det häftigaste jag någonsin gjort och i samma sekund jag satt upp på framridningen försvann nervositeten. Alla på tävlingsplatsen var så otroligt peppande/stöttande och vänliga och vår Aflokksdebut gick jättebra! Vi visade alla gångarter och fick 8.15 i totalpoäng som resulterade i en 21a-plats.
 Här kommer Emelie och Sisi!  Film från Lisa Lantz Cronqvist
Fredagkvällens speedpass var en sann folkfest! Solen sken, publiken hejade och stämningen var på topp. Vi red två godkända heat med bästa tid på 9.21 som gav oss en fin 6e-placering, endast 6 hundradelar från 5eplatsens prisutdelning.
Detta äventyr gav absolut mersmak och jag är så glad och tacksam att jag fick möjligheten att verkligen utmana mig själv och uppfylla min dröm! Att få chansen att tävla sin häst på Island är helt magiskt och något jag absolut skulle vilja göra igen!
Utan Viđar och Ólafía hade jag aldrig vågat. Tillsammans med dem, min vän Lisa Lantz Cronqvist och resten av “Björg-gänget” hade detta aldrig varit möjligt och jag är er evigt tacksam! I höst kommer hon äntligen hem och jag ser så mycket fram emot vår resa tillsammans, hon är något alldeles speciellt denna Sísí frá Björgum.
Fina Sisi!

Fina Sisi!

11694169_10153075404211634_1081620883_n

Horse1TV på Islandshäst SM 8-12 juli

$
0
0
2014 vann Anna Stenbeck och Orri från Mörtö SM-guld i Tölt T1 och fyrgångskombination.

2014 vann Anna Stenbeck och Orri från Mörtö SM-guld i Tölt T1 och fyrgångskombination. Foto: Hors1TV

Under Islandshäst SM på Strömsholm den 8-12 juli kommer Horse1tv vara på plats och spela in ”Bakom kulisserna: Islandshäst SM”.

Tillsammans kommer Johanna Elgholm och Anna Stenbeck att intervjua deltagare, tränare och personer på plats samt ge en exklusiv inblick i islandshästvärlden, även för den oinsatte.

Johanna driver idag sin verksamhet på Edeby Gård utanför Mariefred och har arbetat med islandshästar sedan 1991. Hon utbildar och tränar islandshästar, är en av Sveriges få internationella sportdomare och B-tränare. Johanna har även tävlat nationellt och internationellt och är tränare för ungdomslandslaget.

Anna har sedan 2006 jobbat professionellt med islandshästar. Hon är utbildad B-instruktör, C-tränare och lokalklubbs domare. Hon jobbar halvtid på Lendelundens Lantlif där hon inriktar sig på att ha lektioner, hästutbildning och rådgivning samtidigt som hon driver sitt egna företag med inriktning på häst- och ryttarutbildning.

Anna och Johanna möttes i sin kärlek till islandshästar då Anna var 9 år och Johanna 18 år och har följts åt i livet sedan dess. Anna jobbade även en period hos Johanna.

Den 2 augusti kl. 20.00 är det premiär för programmet ”Bakom kulisserna: Islandshäst SM” exklusivt på Horse1TV.

Under augusti kommer även Highlight program med höjdpunkter från Islandshäst SM sändas på kanalen.

Johanna Elgholm och Háleggur från Hyndevard Foto: Horse1TV

Johanna Elgholm och Háleggur från Hyndevard
Foto: Horse1TV

 

 

 

Skärmavbild 2015-03-27 kl. 12.45.00

Islandshästkadrilj på Falsterbo

$
0
0

Vindmöllan

Medan eliten tävlar på SM i Strömsholm åker 24 stycken Islandshästryttarefrån Kullabergsområdet till Falsterbo Horse show! Det är andra året i rad som Islandshästar har fått komma in i ”finrummet” dvs storhästvärlden. Förra året visades bl a Tölt in Harmony och i år fick vi ”fritidsryttare” chansen tack vare initiativ från Magnus Liljeroos och stort tack för förtroendet Anna Björnsson och Jana Wannius. Falsterbo Horse show är världens näst största hästevent med eliten i både hoppning och dressyr på plats. Kadriljen som vi red har vi tränat på sedan i våras. En gång i veckan har vi träffats på hemmabanan vid Krapperups borg. Varje år, söndagen efter midsommar har vi där Hästens Dag med allehanda uppvisningar och de senaste 5 åren har vi Islandshästryttare visat upp en kadrilj med lite olika teman. Detta året blev Hästens Dag genrepet inför dagens uppvisning.

Det var fullsatt med publik och vi fick många positiva kommentarer och vi finns säkert på bild hos många storhästryttare som nog blev lite tagna av 24 Islandshästar på samma gång! Före oss var det Tornerspel med riddare. Kl 13.35 var det dags och då kom regnet och blåsten. Trots att vi fick skritta två varv för att hästarna skulle vänja sig vid den stora glada publiken så fick två av hästarna nog av applåderna och fick utgå. Inget att säga om det, sådant händer. I stora drag blev det bra men vi hade gärna gjort om det en gång till felfritt!! Vi hoppas att vi lyckades visa bredden på Islandshästen, från fritidshästen till tävlingshästen och ryttare i olika åldrar, män o kvinnor i en härlig blandning och alla har lika roligt med att göra detta tillsammans. Vid pennan Yvonne Liljeroos, Stall Vitavillan

Blöt start på SM

$
0
0
Vignir och Ivan. 8.20 talar sitt tydliga språk. Foto: Michaela Bång

Vignir och Ivan.  Foto: Michaela Bång

Enligt rapport så blev det en mycket blöt start på SM. Trots rejäla vattenmängder var det många fina prestationer. En som enligt hörsägen stack ut lite extra var Erlingur Erlingson och Herjólfur frá Ragnheiðarstöðum. Poängen 8.17 talar sitt tydliga språk.

I T2 ligger Vignir Jónasson på Ivan från Hammarby på förstaplatsen inför A-finalen. Poängen är fina 8.20 även de tydliga! Tvåa Josefin Birkebro på  Thór frá Kaldbak.

Nu sätter vi på Ishestnews oss i bilen och börjar rapportera på plats från och med i kväll.

Fullständiga resultat hittar du här!

Erlingur och Herjolfur leder T1. Foto: Zanna Hofvander

Erlingur och Herjolfur leder T1. Foto: Zanna Hofvander

Josefin och Thór får demonstrera vädret. De ligger 2:a inför A-finalen. Foto: Michaela Bång

Josefin och Thór får demonstrera vädret. De ligger 2:a inför A-finalen i T2. Foto: Michaela Bång

Eyjo och Oliver leder stort inför A-finalen

$
0
0
Eyjolfur och Oliver i ledning. Foto: Töltaren (www.toltaren.se)

Eyjolfur och Oliver i ledning.
Foto: Töltaren (www.toltaren.wordpress.com)

Det “nya” teamet Eyjólfur Thorsteinsson och Oliver frá Kvistum visade var skåpet ska stå med poängen 8 jämnt. På andra plats ligger Jessica Rydin och Jórik frá Lönneberga, 7.30, och trea Helen Gustafsson på Borgfjörd vom Wiesengrund, 6.70. Båda ekipagen erfarna i de här sammanhangen.

Jórik i full fart!  Foto: Sofie Lahtinen Carlsson (www.toltaren.wordpress.com)

Jórik i full fart!
Foto: Sofie Lahtinen Carlsson (www.toltaren.wordpress.com)

Borgfjörd, 19 år och still going strong! Foto: Sofie Lahtinen Carlsson (www.toltaren.wordpress.com)

Borgfjörd, 19 år och still going strong!
Foto: Sofie Lahtinen Carlsson (www.toltaren.wordpress.com)

Anne-Marie Röst på Söngvinn från Artinge fick samma poäng som… Foto: Sofie Lahtinen Carlsson (www.toltaren.wordpress.com)

Anne-Marie Röst på Söngvinn från Artinge fick samma poäng som…
Foto: Sofie Lahtinen Carlsson (www.toltaren.wordpress.com)

Malin Wikander på Bangsi från Örvik. Båda ekipagen fick 6.60 och ligger på delad 4:e plats. Foto: Sofie Lahtinen Carlsson (www.toltaren.wordpress.com)

Malin Wikander på Bangsi från Örvik. Båda ekipagen fick 6.60 och ligger på delad 4:e plats.
Foto: Sofie Lahtinen Carlsson (www.toltaren.wordpress.com)

De gjorde det igen! Gummi och Sproti! En kväll av stilpass.

$
0
0
Guld igen! Foto: Karin Cederman/ishestnews.se

Guld igen!
Foto: Karin Cederman/ishestnews.se

Inget snack om saken, de här herrarna är Kungar av Stilpass. 2015 gjorde de det igen, de blev Svenska Mästare, Gudmundur Einarsson och Sproti frá Sjávarborg. I år blev poängen 8.55!  Den här “serien” har varat sedan 2006 med ett uppehåll 2012 då Sproti var skadad. Först rider de in i lugn och ro, sen en osynlig hjälp och… pass. För att avsluta med en nedtagning mjuk som smör.

Både tvåa och trea blev Daniel Ingi Smárason med Orion frá Laekjarbotnum, 8.00, och Graedir frá Dalbae, 7.05. Eftersom Daniel Ingi inte är svensk medborgare så gick silvret till Frida Lindström på Hera från Horshaga, 6.92, och bronset till Kelly Eriksson på Balthasar från Sundsberg, 6.50

Inte silver men väl en andraplats! Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

Inte silver men väl en andraplats!
Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

Silver. Yes! Foto: Karin Cederman/ishestnews.se

Silver. Yes!
Foto: Karin Cederman/ishestnews.se

Brons till Kelly och Balthasar. Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

Brons till Kelly och Balthasar.
Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

En lycklig Annie Ivarsdottir på Prins från Wreta blev Svenska Mästare i Stilpass Ungdom 7.38. Silvret gick till Marcus Jonsson på Seifur frá Hestasýn och bronset till Nathalie Silverberg Edh på Robbi från Ängdala Gård.

Ungdom och Svenska Mästare! Annie och Prins. Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

Svenska Mästare Ungdom! Annie och Prins.
Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

Även Juniorer kan rida stilpass. Det visade Lisa Boklund på 20-åriga veteranen Flugar frá Stóra-Hofi, 4.84. Silvermedaljen gick till Freja Arnarson Lindström och Snádi frá Margrétarofi och bronsmedaljen landade hos Tova Elmgren och Hekla Jóna frá Eyrarbakka.

Segertäcket på! Lisa och Flugar gör ett ärevarv. Foto: Karin Cederman/ishestnews.se

Segertäcket på! Lisa och Flugar gör ett ärevarv.
Foto: Karin Cederman/ishestnews.se

Spännande fyrgångsuttagning

$
0
0
I ledning inför finalerna. Erlingur och Herjólfur. Foto: Ishestnews.se

I ledning inför finalerna. Erlingur och Herjólfur.
Foto: Ishestnews.se

Uttagningen i Fyrgång V1 bjöd på många fina uppvisningar. I topp inför finalen ligger Erlingur Erlingson på Herjólfur frá Ragnheiðarstöðum, ett ekipage med en rejäl dos wow-faktor. De fick 7.40. Spontana applåder efter en enorm galopp fick Eyjólfur þorsteinsson och Hlekkur frá Þingnesi som ligger på andra plats, enbart 3 hundradelar efter Erlingur. Trea in i final är Helena Kroghen Aðalsteinsdottir Kavaler far Kleiva, 7.03, fyra Vignir Jónasson på Ivan frpn Hammarby, 6.97. Tre ekipage ligger på femteplats med 5.90 Alexandra Montan Grey med Tónn frá Melkoti, Louise Löfgren med Glói far Nöddegården samt Vignir igen med Bragi frá Kópavogi. Vignir och Bragi som kom in som regerande Svenska Mästare fick ett missförstånd i galoppfattningen.

En galopp som heter duga! Eyjolfur och Hlekkur. Foto: Ishestnews.se

En galopp som heter duga! Eyjolfur och Hlekkur.
Foto: Ishestnews.se

Till B-final kom Unn Kroghen Adalsteinnson och Hrafndynur frá Hákoti, 6,77, Theresia Kristoffersson och Tristan från Jarde 6,73, Sara Kilsgård med Feykir från Önsta. Eftersom Vignir inte kan rida två hästar kommer Fredrik Sandberg även med i B-final på Svali frá Thorlákshöfn.

Micke Billow hade dagens bästa hejarklack som ropade “Pappa, du måste vinna!”.

Helena och Kavaler. Foto: Ishestnews.se

Helena och Kavaler.
Foto: Ishestnews.se

Vignir och Ivan på fjärde plats so far! Foto: Ishestnews.se

Vignir och Ivan på fjärde plats so far!
Foto: Ishestnews.se

Delad femte, här Alexandra och Tónn… Foto: Ishestnews.se

Delad femte, här Alexandra och Tónn…
Foto: Ishestnews.se

Louise Löfgren och Gloi. Foto: Ishestnews.se

så Louise Löfgren och Gloi…
Foto: Ishestnews.se

och Vignir och Bragi Foto: ishestnews.se

och Vignir och Bragi.
Foto: ishestnews.se

Michael Billow hade bästa hejarklacken… Foto: Ishestnews.se

Michael Billow hade bästa hejarklacken…
Foto: Ishestnews.se

Heja Pappa, du måste vinna! Foto: Ishestnews.se

“Heja Pappa, du måste vinna!”
Foto: Ishestnews.se

 

 


Avelschampionatet på SM. Klart vilka hästar som ska till VM.

$
0
0
Maistjarna

Maistjarna  Foto: Yvonne Benzian/ishestnews,se

Under fredagens avelsshow fick vi se de högst bedömda stona och hingstarna i respektive åldersklass. Nina Bergholtz berättade om varje enskild häst och även övergripande hur en avelsvisning går till.

Först ut på ovalen var 4-åriga ston. Här fick vi se söta fuxstoet Maistjarna från Knutshyttan (e. Oliver frá Kvistum u. Tilviljun från Knutshyttan, uppfödare och ägare Gardar Gislason som också visade det talangfulla stoet. Under bedömningen på Wången i juni i år fick hon 8.05 totalt (8.11 för sin exteriör och 8.02 i ridegenskaper).

I samma grupp kom också Gerpla från Valne Gård (e. Garri frá Reykjavik u. Spes frá Litlu-Tungu 2) ägare:  Gudmundur Einarsson uppfödare: Gudmundur E och Maria Ärnström. Gummi visade sitt vackra sto som fått 8.18 totalt (8.31 exteriört och 8.08 för ridegenskaper. Gerpla kommer att representera Sverige på VM.

Gerpla

Gerpla   Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

I klassen 5-åriga ston kom Polly från Valne Gård, även hon med Spes frá Litlu-Tungu2 som mamma och Pjakkur från Valne Gård som pappa. Och med gårdsnamnet Valne Gård så är det Gudmundur Einarsson och Maria Ärnström som fött upp henne, de är även ägare. Polly har fått 8.13 totalt på visningen på Wången i år. Exteriören är hela 8.26 och ridegenskaperna 8.05.

Polly

Polly   Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

Victoria från Solbacken visades av Eyvindur Mandal Hreggvidsson. Hon är efter Valiant från Solbacka undan Ófeig far Skiveren. Uppfödare Carina Welander och Lars Engström, ägare Susanne Åkervall. På Sundbyholm i år fick hon 8.14 med hela 8.48 i ridegenskaper och 7.91 i ridegenskaper med 9 för galopp.

Victoria

Victoria    Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

 

 

Dagstjarna från Knubbo är det 5-åriga sto som får representera Sverige på VM. Hon är efter Prins från Knutshyttan och Dögun från Knubbo, ägare och uppfödare IHBC AB. På Romme fick hon 8.35, en otroligt jämn bedömning eftersom hon fick just de poängen både för sin exteriör och för ridegenskaper.

Dagstjarna

Dagstjarna  foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

Dags för de 6-åriga stona att komma in på banan. Först in var Saela från Prästgården (e. Thorvar frá Hólum och Sletta far Røde Hus). Hon visades av Erlingur Erlingsson och är både ägd och uppfödd av Prästgårdens Islandshästar. Under bedömningen på Sundbyholm fick hon 8.37 totalt (8.29 exteriört och 8.42 i ridegenskaper).

Saela

Saela  Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

Kátina från Knutshyttan (E. Valiant från Solbacken och Svala från Knutshyttan) är det 6-åriga sto som kommer att representera Sverige på VM. Ägare och uppfödare är Gardar Gislason. På Wången fick Kátina 8.39 totalt, varav 8.14 för sin exteriör och hela 8.55 för ridegenskaper med 9 för pass och spirit.

Kátina

Kátina   Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

I klassen 7  år och äldre kom Naela från Kristineberg (e. Isar frá Keldudal u. Gildra från Kristineberg in och visade upp sig. uppfödare är Inger Tingström och Boo Gustafsson, ägare Charlottenbergs Islandshästar. Hon tränas och visas av Ida Larsson och på Wången fick Naela 8.23 (8.34 exteriört och 8.15 för ridegenskaper med 9 för pass).

Njaela

Njaela   Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

Stella från Sanda (e. Vefur frá Eikarbrekku och Sara frá Tumabrekku) kommer att åka till VM. Fuxstoet är uppfödd av Liselott Holmgren och ägs av Caspar Hegardt och Eyvindur Mandal Hreggvidsson som också visade henne. På Wången fick hon  8.42 med 8.49 exteriört och 8.38 ridegenskaper.

Stella

Stella   Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

Nu var det dags för hingstarna och i klassen 5-åriga hingstar. In på banan kom Felix från Änghaga (e. Vaki från Österåker u. Freydis från Killebacken) uppfödare Änghaga Islandshästar, ägare Blentarps Islandshästar. På Sundbyholm fick Felix 8.28 med 8.08 för sin exteriör och 8.41 i ridegenskaper och 9 för pass och spirit.

Felix

Felix   Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

Solargeisli från Skogsstjärnan (.Djákni från Skogstjärnan u. Sóley från Rolsta) kommer att fara till VM för Sveriges räkning. Ägare och uppfödare är Karin Wahlström. Solargeisli är en fyrgångshingst med hela 8.40 i ridegenskaper med 9.5 för tölt, 9.5 för trav, 9.5 för spirit och “bara” 9 för galopp, helhetsintryck och canter. Snygg är han också, 8.31 för exteriören och 8.36 totalt.

Solargeisli

Solargeisli   Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

Först in av de 6-åriga hingstarna var Fagur från Skärmnäs (e. Hraunar frá Efri-Raudalaek u. Frenja från Skärmnäs). Uppfödare är Ulla Anesäter och ägare Ödegårdens Islandshästar. Madelen Johanson visade honom på Sundbyholm till 8 med 8.37 exteriört och 7.76 för ridegenskaper. Fagur är en fyrgångshingst.

Fagur

Fagur   Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

Kastali från Västeråsen (e. Prins från Knutshyttan och Kylja från Björnforsen) ägare och uppfödare Västeråsens Islandshästar är en vacker hingst med 8.22 totalt (8.53 exteriört och 8 för ridegenskaper).

Kastali

Kastali   Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

Till VM åker otrolige Viking från Österåker (e. Isar frá Keldudal och Von frá Vindheimum, uppfödare Margareta och Einar Pålsson, ägare Maria Jansson Sandin. Om Vikings bedömning kan du läsa här. 9.02 i ridegenskaper säger en hel del, han är den första svenskfödda hingsten som fått över 9.

Viking

Viking   Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

I klassen 7 år och äldre fick vi se Vaki från Österåker, även han undan underbara Von frá Vindheimum. Han är efter Garri frá Reykjavik, och uppfödd av Margareta Pålsson.  Ägare är Eyvindur Mandal Hreggvidsson och Ella Brolin. Han har 8.63 (8.36 exteriört och 8.8a i ridegenskaper) med 9 för tölt, trav, spirit och helhetsintryck).

Vaki

Vaki    Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

Mozart från Sundsberg ( e. Isar frá Keldudal och Vor från Österåker) dansade in på banan. Mozart höjde i år sin bedömning med 1 hundradel och har nu 8.72 (8.75 exteriört och 8.69 ridegenskaper) med 9 för spirit, helhetsintryck och skritt. Mozart är uppfödd av Birgitta Ibert och ägs av Anette Blockert Pettersson.

Mozart

Mozart  Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

Representant till VM i klassen 7 år och äldre blir Divar från Lindnäs (Ómi från Stav och Diva från Gategården)  som vi inte fick se idag. Han är en av två högst bedömda islandshästarna i världen i sin klass. Han har 8.78 i totalbedömning (8.69 exteriört och 8.83 för ridegenskaper), med 9 för tölt, pass, spirit och helhetsintryck. Uppfödare är Ia Lindholm, ägare Ia Lindholm, Kia Holquist och Karin Westerlund.

 

 

 

Maskeradtölt

$
0
0

DSC_0977

Tack Sofie Lahtinen Carlsson www.toltaren.wordpress.com för text och bild!

 

Dagens maskeradtölt inleddes efter Avelschampionatet. Den innehöll allt möjligt. Allt från änglar till passråttor, Zlatan och till och med Batman kom på besök. Mest skratt blev det när Familjen Flintstone (Liselotte Hanson) kom in på banan. Vi kan ju bara konstatera att våra älskade islandshästar är riktigt coola! Utom tävlan kom det två lag med stjärnkuskar. Camilla Hed och Berit Edvardsson utgjorde ”Slottslaget”. ”Camilla körde i diket härrom dagen, hon trodde det var T2 så hon körde med lång töm” får vi veta av speakern som berättar hur veckan har sett ut. Det andra laget, ”Stallaget” bestod av Eyvi och Hjalti. Till sin hjälp hade de ponnyerna Mulle och Musse som båda är kända från TV-programmet Stjärnkuskarna. Finalen blev fartfylld och spännande final där cross-föraren Viktoria Gren, Zuper-Zebran och Johanna Berg, Hippien Alexandra Jörnegren, Superwoman Cornelia Wikstrand, Liselotte Hanson också känd som Familjen Flintstone gjorde upp om första platsen. Johanna Berg med sin Zuper-Zebra segrade tillslut efter att både hoppat av banan och tillbaka in igen med stor stil.

DSC_0609DSC_0641DSC_0843

DSC_0862DSC_0884

 

Intervju med Alexandra Montan Gray – Video

$
0
0

Ishestnews har intervjuat Alexandra Montan Gray som är i A-final Tónn frá Melkoti.

Vi ber både Alexandra och våra läsare om ursäkt för att vi lagt skärpan helt galet, men vad vi säger under intervjun hör man alldeles utmärkt. Vårt mål härefter är att ställa in kameran perfekt!

Vinnare av B-finalen och Zuper Zebran i samma häst. Videointervju

$
0
0
Klara för A-final i T1 Ungdom. Foto: Sofia Lahtinen Carlsson/www.toltaren.wordpress.com

Klara för A-final i T1 Ungdom.
Foto: Sofia Lahtinen Carlsson/www.toltaren.wordpress.com

Johanna Berg vann idag B-finalen i T1 Ungdom med Svertla frá Prestabae. De fick poängen 6.72. Johanna vann dessutom med samma fina Svertla gårdagens Maskeradtölt. Då var de Zuper Zebran! Elastiska Zuper Zebran hoppade fram och tillbaka över ovalbanestaketet.

En Zebra blir till!

En Zebra blir till!

Hur förvandlar man då en tävlingshäst till en Zebra?

– Man tar teaterfärg, slänger på en galoppsadel och så rider man, skrattar Johanna!

Och hur förvandlar man tillbaka zebran till en tävlingshäst?

– Med rotborste och vatten! Så byter man till den vanliga sadeln igen. Sen rider man järnet.

Zuper Zebran-teamet öser!

Zuper Zebran-teamet öser!

Zebran förvandlas till islandshäst igen

Zebran förvandlas till islandshäst igen

Intervju med Freja och Frida – mor och dotter med passgen.

$
0
0

Skärmavbild 2015-07-11 kl. 15.37.04

Ishestnews har fått en pratstund med mor och dotter, Frida Lindström och Freja Arnarson Lindström.

I förrgår blev Frida silvermedaljör i Stilpass och just nu ligger hon just nu i täten av de svenska i 150 meter pass, strax efter Daniel Ingi Smárason.

Freja tog silver i Stilpass Junior på Snádi frá Margrétarhofi och vann i dag B-finalen i T1 Junior på Spraekur frá Laugarbökkum.

Ishestnews reporter är en smula förvirrad ibland men Frida och Freja hjälpte mig på ett alldeles utmärkt sätt.

Viewing all 3002 articles
Browse latest View live